Så tar du dig hit

Det finns såklart många resvägar man kan använda för att ta sig till Kebnekaise. Denna texten beskriver hur du kan ta dig till Kebnekaise fjällstation via Nikkaluokta och Kiruna. Det är möjligt att efter önskemål eller i framtiden även beskriva andra resvägar.

Resans första steg är att förflytta sig till Kiruna. Utöver att köra med egen bil till Kiruna så kan man flyga eller åka med tåg.

Helikopter till Kebnekaise

Tågresa

Restiden från Stockholm med SJ tåg är ca. 16 timmar. Avgångar finns normalt dagligen till Kiruna, med tåg utan byten längs vägen. Det går nattåg där man kan beställa sovplats. Se mer aktuell information, tider och priser www.sj.se

Flygresa

Restiden från Arlanda utanför Stockholm är ca. 1 timme och 30 minuter. Avgångar finns normalt dagligen. Se mer aktuell information, tider och priser på www.sas.se

Kiruna ligger i Sveriges nordligaste kommun. Själva staden har mycket intressant att erbjuda. Det finns såklart anledning till att stanna kvar i Kiruna på vägen till eller från Kebnekaise-området. Kiruna som stad kommer vi att behandla separat i ett annat avsnitt.

Väl framme i Kiruna är nästa steg att förflytta sig till Nikkaluokta där vägen slutar. Nikkaluokta är alltså så långt det går att komma längs allmän väg. Det finns även hit ett par alternativ att välja mellan. Egen bil, hyrd bil, taxi eller buss är de vanligaste transportsätten. I Nikkaluokta finns det god infrastruktur som erbjuder bl.a. parkeringsmöjlighet, plats till att lasta om, slänga avfall i sopsortering, övernattning och äta på restaurang.

Bil

Sträckan mellan Kiruna och Nikkaluokta går längs landsväg och mäter ca. 70 km. Vilket tar ungefär en timme att köra med bil.

Taxiresa

Se mer information och kontaktuppgifter på www.taxikiruna.se

Bussresa

Resan sker med Länstrafiken Norrbotten. Notera att bussturerna mellan Kiruna och Nikkaluokta kan vara säsongsberoende. Vilket innebär att bussarna endast går under vissa månader. Oftast uppdelat på en vintersäsong och en sommarsäsong. Se deras hemsida på www.ltnbd.se för mer information, tider och priser.

Vägen slutar i Nikkaluokta, men resan fortsätter ytterligare ca. 19 km mot fjällstationen. Ett alternativ som de flesta turister väljer är att gå sträckan. Vilket man bör klara på ca. 4 timmar sommartid. Under vintern åker man med fördel skidor på samma sträcka.

Vägen mellan Nikkaluokta och Kebnekaise fjällstation går i dalen Ladtjovagge. Leden är ordentligt upptrampad, markerad, skyltad och trafikerad. Det bör alltså inte vara möjligt att gå fel.

Det finns såklart alternativ till att gå mellan Nikkaluokta och fjällstationen. Flyga, åka delar av sträckan med båt eller skoter finns att välja bland.

Flyga

Kallax flyg har fasta turer under sommarsäsongen och flyger turister och gods mellan Nikkaluokta och fjällstationen varje dag. Lär mer och se aktuell information på deras hemsida www.kallaxflyg.se

Skoter

Nikkaluokta alltransport kör skoterturer varje dag mellan Nikkaluokta och fjällstationen. Transporten till fjällstationen tar ca 50 minuter. Läs mer på www.nikkaluokta.com/fjaelltransport

Båt

Delar av sträckan till Fjällstationen kan du åka med båt. För att variera eller bara för att ta en paus och vila fötterna. Sträckan är ca. 6 km lång och färden tar ca. 30 minuter. Båtturen går över sjön Ladtjojavri. Turen går under sommarsäsongen och har vanligtvis dagliga avgångar. Turen behöver normalt sätt inte bokas. Se mer på www.enoks.se

Väl framme vid Kebnekaise Fjällstation finns flera leder för att ta sig vidare. Mer om detta i nästa avsnitt.

Ta gärna hänsyn till miljön när du väljer transportsätt till och hem från Kebnekaise.