Hoppa till huvudinnehåll

Utrustning för fjället

Uppdaterad:

Sidan är inte färdig. Uppdateras!

Vilken utrustning behöver du i fjällen? Om du inte har koll så är det inte hela världen. Här får du förklarat vad du behöver, och vad du inte behöver för en resa till och för en vandring i fjällen.
Marknaden för friluftsutrustning är stor, det finns många märken och många butiker, i den fysiska handeln och online. Priserna skiljer sig mycket och att hitta rätt kan såklart vara svårt.

Utrustning för Kebnekaise

Begagnat

Tänk på att det finns en stor begagnatmarknad. Till exempel blev vandringsutrustning årets julklapp 2017 hos Blocket.se, läs mer om det här.

För en vistelse på fjället är det först och främst kläder, kängor och utrustning som tål väder och vind som behövs. Det är ett snabbt skiftande klimat tillsammans med utsattheten i det öppna landskapet som ställer kraven. Tillsammans med att man ibland och ofta befinner sig långt ifrån andra människor, att man sover ute i naturen och behöver ha med sig mat (utan någon direkt möjlighet till bra förvaring)

 

Känga

Kläder

Kläder är kanske det viktigaste. Det är vad som skyddar dig från väder och vind.
För att inte bli blöt i onödan, eller för att undvika skoskav finns det en del att fundera över. Du behöver titta på strumpor lika mycket som vilken jacka du ska ha på dig.

Känga

Skor och kängor

Det kan bli många timmar i dina skor eller kängor. Med belastning på fötterna under långt tid kan det vara skönt med bra kängor. Kängor har bättre stabilitet för foten än vanliga skor.

Ryggsäck

Ryggsäck

Om du behöver bära med dig mycket utrustning, tält och mat kan volymen snabbt bli stor.
Se till att ha en skön ryggsäck om du planerar att gå långt.

Sovsäck

Sovsäck

Återhämtning och vila är viktigt när man är aktiv på dagarna. Ska du sova ute? En varm och god natts sömn kan du delvis tacka din sovsäck för.

 

Forts.

Tillbaka upp Tillbaka  |  Nästa